Jíte na Štědrý večer kapra, nebo raději něco jiného, a co rybí polévka? Také rodiny v africké Burkině Faso mají jídlo, které na vánočním stole nesmí chybět. Podle receptu si ho snadno uvaříte i vy.
„Tady v Burkině Faso vaříme během Vánoc tzv. tučnou rýži. Posílám Vám recept. K jídlu se sejde celá rodina. Také ji připravujeme na sváteční setkání v církvi, to je pak velká hostina. Hlavně děti mají tučnou rýži moc rády. Pokud by tohle jídlo o Vánocích chybělo, jako by Vánoce ani nebyly,“ vypráví slečna Tabita, koordinátorka programu dálkové adopce v Burkině Faso.
Ale teď už recept:
Tučná rýže (místní název: riz gras)
Ingredience:
– 350 g rýže
– vývar z ryby
– 1 kg čerstvé ryby (například makrely), očištěné a nakrájené
– 1 velká cibule, nakrájená
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 2 mrkve, nakrájené na středně velké tyčinky
– 1 lilek, nahrubo příčně nakrájený
– 1 oloupaná hlíza manioku, nahrubo příčně nakrájená
– 3 rajčata, nakrájená na kostičky
– 150 g koncentrovaného rajčatového protlaku
– sůl, pepř a trochu oleje
Na nádivku do ryby:
– 4 lžíce nasekané petrželky
– 4 stroužky nasekaného česneku
– 2 lžíce oleje
– sůl a pepř
Postup:
1) Připravíme nádivku: Do mísy nebo hmoždíře nasypeme petržel, nasekaný česnek, olej, sůl a pepř. Dobře promícháme paličkou a dáme stranou.
2) Kousky ryby osolíme a opepříme. Do středu ryby uděláme zářez škrabkou na zeleninu a do zářezu vložíme nádivku z prvního kroku.
3) Na velké pánvi rozehřejeme trochu oleje, na středně vysoké teplotě rybu opečeme a dáme stranou.
4) Na stejné pánvi orestujeme cibuli a papriku, dokud cibule nezprůsvitní. Přidáme rajčata a rajčatový protlak, promícháme, vaříme několik minut na středním plameni a poté přidáme vývar z ryby nebo vodu.
5) Přidáme maniok a mrkev, přikryjeme pánev a vaříme 15 minut. Poté přidáme lilek a sůl a vaříme 10 minut. Nakonec přidáme osmaženou rybu, vše dobře promícháme a vaříme dalších 10 minut.
6) Vyjmeme rybu a zeleninu z pánve a udržujeme je teplé.
7) Nasypeme do pánve rýži, zamícháme a smažíme asi 3 minuty na středním ohni bez pokličky. Pak promícháme, aby se rýže uvolnila ode dna pánve, přidáme vodu, pánev přikryjeme a necháme vařit na velmi mírném ohni asi 15 minut.
8) Jakmile je rýže uvařená, podáváme ji se zeleninou a rybou a užíváme si burkinskou specialitu.
Uděláte nám radost, když nám napíšete, jak se Vám tučná rýže podle receptu z Burkiny vařila a jak Vám chutnala.
Věnujte podporu dítěti a zároveň někomu z Vašich blízkých jako dárek. Jak na to?
Chcete dostávat náš měsíční newsletter „Čerstvé zprávy“ se zprávami z podpořených projektů?
K odběru se přihlaste zde.