Nechte se inspirovat pochoutkou, kterou si doma rádi vaří naši nepálští kolegové. Taky jsme ji vyzkoušeli a je to opravdu dobrota. Nechte se pozvat na Momo – knedlíky z hladké mouky plněné masem, vařené v páře.
Ingredience:
Těsto:
– 300 g hladké mouky
– sůl
– voda
Náplň do knedlíků:
– 500 g mletého kuřecího masa
– 4-5 jarních cibulek
– 4 stroužky česneku
– kousek zázvoru (asi 5 cm dlouhý)
– 1 lžička mletého koriandru
– 3-5 lžic másla
– 1 lžička soli
Omáčka:
– 4 rajčata
– 1cibule
– 1 polévková lžíce zázvorovo-česnekové pasty
– 4-5 snítek koriandru
– 1 pol. lžíce zeleného chilli
– 1 pol. lžíce červeného chilli
– 1 pol. lžíce kmínu a mletého koriandru
– 4 lžíce oleje
– 2 čajové lžičky mleté kurkumy
Postup:
Těsto:
1. Do mísy nasypte mouku a sůl. Po troškách přidávejte vodu, aby vzniklo těsto.
2. Těsto je potřeba několik minut hníst, aby bylo měkké a poddajné.
3. Nechte ho 20 minut odpočívat.
Náplň:
1. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte nadrobno.
2. K mletému kuřecímu masu přidejte všechny přísady a promíchejte. Díky máslu/oleji zůstane směs pěkně šťavnatá.
Knedlíky:
1. Odpočinuté těsto rozdělte na 20 dílů. Každý díl rozválejte na co nejtenčí kolečka. / Jiná možnost je větší díl těsta vyválet tak, aby bylo silné asi 1 mm, a pomocí vykrajovátka vykrájet kolečka o průměru asi 7-8 cm.
2. Do středu každého kolečka dejte zhruba jednu polévkovou lžíci připravené náplně.
3. Okraje kolečka nařaste a otáčejte jím dokola, dokud nebude nařasené po celém obvodu a knedlík uzavřený.
4. Připravené knedlíky se vaří v páře. Dno pařáku potřete olejem, aby se knedlíky nepřilepily, a vložte je do pařáku tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
5. Vařte v páře cca 25 minut, dokud se vnější strana nepřestane lepit.
Omáčka:
1. Na oleji osmahněte cibuli do hněda. Přidejte chilli papričku a minutu ji restujte.
2. Přidejte rajčata a všechny výše uvedené ingredience kromě koriandru.
3. Vařte, dokud nezíská konzistenci hustší omáčky.
4. Přimíchejte koriandr.
5. Vše rozmixujte v mixéru.
TIP 1: Pokud nemáte rádi ostrá jídla, nebojte se vynechat chilli i zázvor, i tak bude jídlo vynikající!
TIP 2: Možná vám bude více vyhovovat použít do náplně již tepelně upravené maso, můžete ho dopředu uvařit např. se zázvorem a česnekem nebo použít maso vařené v páře. Dobu vaření knedlíků Momo pak můžete zkrátit na zhruba 6 minut.
TIP 3: Experimentujte s náplní, určitě vymyslíte také spoustu chutných bezmasých zeleninových variant.
Ať Vám Momo chutná! Dobrou chuť!
Chcete dostávat náš měsíční newsletter „Čerstvé zprávy“ se zprávami z podpořených projektů?
K odběru se přihlaste zde.