Babenda vznikla v dobách nedostatku. Ačkoli byla kdysi považována za skromný pokrm, stala se oblíbeným jídlem při zvláštních příležitostech a oslavách. Symbolizuje nejen štědrost, ale také ducha společenství. Často se o ni lidé dělí, což posiluje společenské vazby.
Babenda vyniká vyvážeností mezi hořkou, kyselou a pikantní chutí. Obvykle se podává teplá jako příloha nebo hlavní jídlo a představuje bohatství tradiční burkinské kuchyně – je jednoduchá a zároveň chutná.
Ingedience
• Uvařená rýže nebo proso (asi 300 g)
• Zelené listy: šťovík (případně listy manioku nebo baobabu), špenát
• Koření (v Burkině Faso se používá koření Soumbala)
• Chilli (podle chuti)
• Sůl, celý pepř a kostka zeleninového bujónu
• Olej (arašídový) na smažení
• Pražené arašídy
• Bambucké máslo (nepovinné, pro zvýšení autentičnosti)
Postup
Zelené listy omyjte a nakrájejte. Do pánve nalijte dvě lžíce (arašídového) oleje, na mírném ohni za občasného míchání nejprve jemně orestujte šťovík. Jakmile listy zavadnou, přidejte špenátové listy a za stálého míchání vařte ještě několik minut.
Když i špenátové listy zvadnou, přidejte vařenou rýži (nebo proso), kostku zeleninového bujónu a kuličky pepře. Pepř by měl pokrm pouze provonět, nikoliv pálit, kuličky na konci vaření vyjměte.
Zalijte vodou a vařte přikryté na mírném ohni, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Podle chuti osolte.
Pražené arašídy rozemelte na prášek; Paní Tabita z Burkiny Faso k tomu používá mlýnek na kávu.
Vyjměte pepř, přidejte namleté arašídy a dobře promíchejte. Můžete dosolit.
Tento vynikající veganský pokrm podávejte teplý, buď jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo doplněné čerstvými saláty s různou zeleninou. Dobrou chuť!
Chcete dostávat náš měsíční newsletter „Čerstvé zprávy“ se zprávami z podpořených projektů?
K odběru se přihlaste zde.